Elefanten och duvan

Här sitter Frida Kahlo och målar sitt självporträtt. Många viktiga detaljer saknas fortfarande. I den färdiga versionen har hon fått blommor i håret och i pannan har hon målat in ett porträtt av sin make, Diego Rivera. Mexikos store muralmålare, en av de Tre Stora. De andra var José Clemente Orozco och David Alfaro Siqueiros.

 

20-talet var en omvälvningens tid i Mexiko och många konstnärer fick uppdrag att skildra landets historia på väggarna i offentliga byggnader. Diego Rivera (1886-1957) var en av de mest anlitade.

 


Det var när han stod uppe på en byggnadsställning och målade, som han träffade Frida Kahlo (1907-1954) första gången. Hon hade haft sin fruktansvärda olycka, legat konvalescent i ett år, återhämtat sig och börjat måla. Hon hade tagit med sig en rulle målningar under armen och var på spontant besök hon den store konstnären. Nu ville hon visa upp det hon gjort för någon som kunde komma med konstruktiv kritik. Hon var drygt 20 år och han dubbelt så gammal. Därtill tre decimeter högre och rätt fet. Han vägde 150 kg, 100 kg mer än Frida.

 

Hennes första replik är berömd. Hon ropade till honom nerifrån.
"Diego, var snäll och kom ner därifrån. Jag har något jag vill visa dig."
Och den store mannen klättrade ner och blev överraskad över det hon visade. En vecka senare presenterades han i hennes hem och fick se fler av hennes egensinniga målningar.

 

1929 gifte det udda paret sig. Han hade då varit gift tidigare, var känd som en notorisk kvinnokarl och aktiv kommunist, så familjen Kahlo var inte road. För vänner beskrev de relationen som en förening av en elefant och en duva och endast Fridas far deltog på bröllopet. Väl där lär han ha rest sig upp och utbrustit: "Gentlemän, det här är väl en komedi, eller hur?".

 


Frida själv kallade Diego Rivera senare för sin "andra olycka".
Han var emellertid otroligt framgångsrik och de gjorde flera resor till USA där han hade stora uppdrag. Ett av de mest omtalade var för John D Rockefeller på Rockefeller Center på Manhattan i New York 1933. När jättemålningen, "Man at the Crossroad Facing the Choice of a Better Future with Hope and Entusiasm" nästan var klar, ändrade Rivera ansiktet på en av arbetarna och målade dit Lenins ansikte istället. Det blev skandal och eftersom Rivera vägrade att ta bort Lenin, lät Rockefeller förstöra hela väggmålningen. Det var ju ändå hans hus.

 


Frida själv debuterade med en framgångsrik soloutställning i New York 1938, men fick se sin lyckosamma debut förstörd då Rivera tog hennes syster till älskarinna. Paret Kahlo-Rivera skilde sig sen 1939, gifte om sig ett år senare och båda levde tidvis med andra. Frida Kahlo med Leo Trotski som tvingades i exil till Mexiko och sen blev mördad där.

 


Under slutet av sitt liv vistades Frida Kahlo långa perioder på sjukhus och vid sin sista utställning bars hon in på galleriet liggande i en stor säng. Hon avled 1954 och Diego Rivera tre år senare. Deras hem, Det blå huset, är nu museum i Mexiko City. www.museofridakahlo.org.mx/EluniversointimoINGLES.html

Text

Göran Hellström

Foto

Bernard Silberstein, 1940

Publicerad

3 januari 2012