Kontroversiellt tårtkalas

Ingen missade väl när kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skar i tårtan föreställande en skrikande svart kvinna på World art day 2012. Reaktionerna lät inte vänta på sig och konstnären Makode Linde kallades rasist.

 

Nya företeelsen World art day och 75 årsjubileumet av Konstnärernas riksorganisations sammanföll i år och skulle firas med godsaker. Flera svenska konstnärer bjöds in för att skapa varsin tårta och självaste kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth skulle hålla tal. I efterhand ser vi att tårtkalaset slutade i kulturkaos och Makode Lindes tårta stal hela showen.

 

Makode Linde skapade en tårta formad som en svart kvinna som skriker och kulturministern fick mycket kritik för att hon obesvärat skar en bit av tårtan. Debatten som var tänkt att ta dol rasism slutade istället med att både kulturministern och konstnären blev beskyllda för att vara rasister. Bland annat Afrosvenskarnas riksförbund tog mycket illa upp.

 

På Konstnärernas riksförbunds hemsida förklaras dock att tårtan är del i den antirasistiska konstserien Afromantics som Makode Linde jobbat med sedan 2004. Diskussionen kring tårtan har förts i de flesta medier och bland annat i SVT:s Kulturnyheterna har Makode Linde själv fått förklara sitt konstnärskap.

Text

Sara Kvarnström

Foto

Sveriges Television

Publicerad

20 april 2012